האם יש איסור תורה על הקמת גינה בשנת שמיטה?

השאלה:

האם יש איסור תורה על הקמת גינה בשנת שמיטה?

השאלה נובעת כיוון שפנו אליי חברי גינה קהילתית המוקמת בימים אלה בשכונה מעורבת ובה דתיים וחילונים.

הקבוצה המקימה היא של יהודים הרחוקים מקיום תורה ומצוות, אולם הם מעוניינים בשילוב שכניהם הדתיים בפעילות הקהילתית בגינה ומעוניינים ללמוד לשם כך על השמיטה ולשמור שמיטה בגינה.

אני רואה בכך הזדמנות נפלאה לקרוב לבבות ולכן מתאמצת למצוא פיתרונות.

למיטב הבנתי ניתן להכין תשתיות בגינה, פינת ישיבה, ולבנות חממה ולגדל בה.

כתבתי על כך לקרוב שלי, דתי, שגר בשכונה והוא כתב לי שיש איסור תורה על הקמת גינה בשמיטה ולכן לא מעונין.

החילונים בשכונה צועדים צעד גדול לקראת שכניהם הדתיים וחבל מאוד להחמיץ הזדמנות זו להיכרות ושיתוף בין האוכלוסיות.

האם בן דודי צודק ולא ניתן לעשות בגינה את הדברים, שלמיטב הבנתי מותרים? או שניתן? ואז אני צריכה הסבר מנומק מצידכם כיצד מתירים, על מה מסתמכים ומה בדיוק מותר לעשות.

בתודה מראש, דפנה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | שבט תשע"ה

ב"ה

שלום וברכה,

יישר כח על רצונך לשלב עשייה בין ציבורים שונים בעם ישראל, ולעשות זאת במסגרת ההלכה.

לדעתי ליצור גינה בשמיטה בתוך שנת השמיטה - אפשרי רק בתוך חממה במצע מנותק - כאשר את פינות הישיבה וכדו' ניתן כמובן לעשות מחוץ לחממה - אך את השתילות וכדו' לעשות רק בתוך החממה.

בשעת הדחק ניתן להביא עציצים שנשתלו לפני שמיטה וגדלו בתוך משתלה מתחת לכיפת השמיים (אך לא עציצים שגדלו בחממה) - כמובן שלאותה משתלה יש אישור שהיא עובדת על פי ההלכה ולהעביר אותם אליכם ולהניח אותם כמות שהם על מצע מנותק גם מחוץ לחממה, אך לא להניח אותם ישירות על האדמה. כיוון שבפעולה זו אנחנו השארנו אותם באותו מצב מבחינה הלכתית ואולי אפילו הורדנו את העציצים מדרגתם.

בברכת התורה והארץ,

אהוד אחיטוב