דין ספיחין בצמחי נוי

השאלה:

לפני כחצי שנה זרענו חמניות בגינה לנויהם צמחו ונבלו. לאחרונה צמחו המון חמניות בגינה.השאלה האם יש לזה דין ספיחים?האם אני צריך לעקור אותם אע פ ששתלתי אותם רק לשם נוי?אם לעקור, האם לעקור מן השורש?ובכלל בעניין הוצאת עשבים מתוך צמחיית נוי. מה מותר לעשות?הבנתי שאם הם גורמים נזק לצמחים הקיימים מותר להרוג אותם ( לא ככ הבנתי באיזה דרך?)איך אני יכול לדעת שהם גורמים נזק לפרחים?האם מותר לרסס? באיזה חומר מומלץ?

התשובה

הרב נתנאל אוירבך | חשוון תשע"ה

שלום וברכה

א. כיון שמדובר על חמניות, שזרעיהם נאכלים, הרי לאור תיאורי הזמן שכתבת, יש בהם איסור ספיחים.
ב. האסור משום איסור ספיחים קדוש בקדושת שביעית, אין מצווה לעוקרו, אך כן יש איסור לאוכלו.
ג. הוצאת עשבים מהגינה:
1. ניכוש עשביה עם השורש - אסור.
2. עשבים הסמוכים לצמחים וגורמים או עתידים לגרום להם דיכוי - מותר להשמידם ע"י ריסוס, כגון גול, רונסטאר, סימזין.
3. עשבים בשטח הגינה שמהווים פגם אסתטי - מותר לכסח בעזרת חרמש מוטורי מעל פני הקרקע, כמובן שגם ניתן לרסס.