שביעית ומוצרי נקוי

השאלה:

רכשתי נוזל לניקוי וחיטוי פירות וירקות ללא כימיקלים רעילים של חברת elysium, שהוא טבעוני, ללא אלכוהול, בישום ועוד... בסוף כשהגיע ראיתי שהוא ללא כשרות בסיסית.. השאלה היא אם יש בעייה הלכתית להשתמש בו? אם כן אשמח לדעת מאיזו סיבה, והאם יש חשש גם מבחינת שמיטה במוצרי קוסמטיקה כאלו וכדומיהם שהם טבעיים-צמחיים שיוצרו בארץ במקרה שאין כשרות? תודה רבה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ' תמוז תשפ"ב 11:52

בס"ד

שלום וברכה

אינני מכיר את התכשיר באופן פרטני, אבל לפי הרשום על הבקבוק הוא נעשה מרכזי פירות (תירס, אננס הדרים). לפי הנראה החומר לא ראוי כלל למאכל. והמושג רכז הוא שהוציא מהפרי את הרכז וחזרו ועבדו אותו על בסיס מים, אלו פנים חדשות, ואין כאן טעם כלל. כך שאם הייתה בעיה היא בעשיית הרכז הזה, אבל אין בו דין של שמור ונעבד, כיוון שאין כאן את אותו המוצר שאולי נאסר. וההנאה איננה באכילתו. כמו כן יתכן שהכל עוד מהששית (הדרים עוד אין קדושת שביעית). ואם יש דברים מהשביעית אולי היו בהיתר מכירה (תירס),  על כן אין מקום לאסור את השימוש בנוזל זה. אמנם לכאורה אולי יש כאן מסייע בידי עוברי עבירה, אבל מכיוון שהכל ספקות גדולים, על כן נראה שאין בזה מסייע בידי עוברי עבירה ואפשר להשתמש. אבל בודאי להבא יש לדרוש כשרות. כמו כן אם אנו חוששים למסייע כמעט כל המוצרים הם מהטבע ויתכן שהשתמשו בפירות של שביעית. יש לבדוק גם את איכות הפעולה של התרסיס האם מוריד חרקים....