קשירת גזע עץ והדליית מטפם

השאלה: שלום רב ותודה מראש. א.יש לנו בגינתנו עצי זית ומשמש צעירים, שהיו קשורים לתומכה צמודה. ראיתי כי החבל שהצמיד לתומכה- הגזע התרחב והחבל "נכנס" פנימה לתוך הגזע. חתכתיו כמובן בלית ברירה, בשמיטה, כדי לא לגרום נזק לגזע. האם ניתן כעת לשים חבל חדש כך שהגזע והעץ לא ינוע מדי ברוח החזקה שיש באזורנו? ב.גפנית מחומשת- שנשתלה עוד לפני השתמיטה, ולא "נדבקת" לקיר- האם ניתן כעת בשמיטה להשתמש בנייר דבק בכדי להצמידה לקיר ובכך "לסייע" לה להידבק אליו? תודה שוב וברכת הד'!

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ז' אב תשע"ה 10:48

שלום

1. קשירת ותמיכת העץ שלא ישבר ברוחות מותרת (עבודה לאוקמי אילנה)

2. הצמדת הגפנית לקיר יש בזה כעין מלאכת הדליה, שגורמת לצמח כיוון הצמחה ואפשרות לצמוח יותר טוב, ולהתפרס לשטח גדול יותר. לכן יש במעשה זה מלאכה לאברויי אילנה שהיא אסורה בשמיטה.