קציצת עץ חולה

השאלה:

שלום לרב המשיב! עץ תאנה שיש לנו בחצר הותקף על ידי יקרונית התאנה. שום טיפול שעשיתי לא עזר. אתמול ענף כבד מאד קרס מאזור הגזע ובנס לא היה שום נזק או נפגעים. במבט לתוך הגזע ניכר הנזק הרב ואני חושש שגם שאר הענפים יקרסו הפעם לכיוון הבית... מחשש הסכנה ברצוני לקצוץ את הענפים עד לגזע, בנתיים לא לעקור לגמרי. העץ כרגע ירוק ועל העץ קיימים פירות. שאלתי היא: מה האופן הכי טוב לעשות זו מבחינה הלכתית? מה דין הפירות מבחינת שביעית? רוב התאנים עדיין פגות.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ח' תמוז תשפ"ב 17:15

בס"ד

שלום וברכה

לדעתי יש סכנה ממשית מחשש נפילת העץ, וכידוע משקל ענפי העץ הוא גבוה ואם אדם יעבור תחת העץ או יפול על בית יכול להיות נזק גדול, לכן למרות שיש פגים ויש הפסד פירות שביעית, אין דבר שעומד בפני סכנת נפשות, ואפילו חשש של סכנה דוחה. על כן נראה שאפשר לקצוץ את התאנה בגזע בגובה של כ 30 ס"מ, ולהשאיר את העץ. אם תרצה לעקור אפשר אחר ראש השנה.