קדושת שביעית ואיסור ספיחין

השאלה: שלום וברכה, כיצד יתכן קדושת שביעית בירקות? הרי, אסור לעבוד את האדמה, והירקות מגיעים אלינו ממצעים מנותקים/ יבול חול שבהם אין כלל קדושת שביעית. לגבי יבול נכרי שגדל בארץ הקודש/ היתר מכירה התלבטתי אם נגדיר אותם קדושים בקדושת שביעית מכוח החפצא בקיום מצוות השמיטה. אבל כיוון שקיום השמיטה היום הוא מדרבנן (לרוב הפוסקים) נראה שאין מקום להחמיר. נוסף על כך גזרו חכמים על הספיחין, כך שגם אם גדל ירק בשביעית הרי שלא נאכל אותו. אשמח לביאור בעניין, אם אפשר לציין מקורות, ולהפריד דין חינוך להרגלי שמיטה להלכה פשוטה. תודה ומועדים לשמחה! גיל

התשובה

הרב יואל פרידמן | ט' טבת תשפ"ב 13:24

שאלתך מבוססת על ההנחה שכל מה שגדל בשביעית יש בו איסור ספיחין, ולכן אתה שואל איך ייתכן שיהיה קדושת שביעית כשהשלב הקובע הוא הקטיף ומאידך גיסא לא יהיה אסור באיסור ספיחין. והתשובה היא שאמנם דעת הרמב"ם כן היא שכל ירק שגדל בשמיטה וקוטפים אותו בשמיטה יש בו איסור ספיחין, אך דעת בעלי התוספות והר"ש משאנץ, שביעית פ"ט מ"א, שרק ירק שהתחיל לגדול בשביעית יש בו איסור ספיחין, אך אם התחילו לגדול אפילו קצת לפני השביעית אין בהם איסור ספיחין. וכך אנו פוסקים להלכה ולמעשה, בספיחין בזמן הזה ובפרט ששביעית בזמן הזה מדרבנן. לאור הנ"ל ירק שהתחיל לגדול בשישית - אין בו איסור ספיחין ומאידך גיסא יש לו קדושת שביעית.

יואל פרידמן