קדושה בעצמות שנתבשלו במרק ירקות שביעית

השאלה: בס"ד מרק שהתבשל בו פרי שביעית -האם מותר להשליך העצמות (בגוונא שאפשר למצוץ אותו) אולי תלי במח' שבדר"א תרומות יא,קיז אי מהני השליכן גם כשיש מעט בשר הפרי אשמח אם תרחיבו. יש"כ

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ח' כסלו תשפ"ב 9:35

ב"ה ח' כסלו שנת השבע ה'תשפ"ב

שלום וברכה וכל טוב

לעניין עצמות שנתבשלו במרק עם ירקות של שביעית, עיין 'שו"ת שבט הלוי' (ח"ז סי' קפ אות ב) שכתב שמכיוון שאין דרך להשתמש בהן למאכל אדם או בהמה - אין בהן קדושת שביעית, ובאמת פשוט כך דעת הגראי"ה קוק זצ"ל.

אמנם הגר"מ אליהו כתב שרק אם הן ראויות לאדם (על ידי מציצה וכדומה) יש בהן קדושת שביעית, ואם לא - אין בהן קדושת שביעית כלל.

בשולי הדברים, לשאלתך האם זה דומה לשאריות פרי על הגרעינים. לענ"ד הדבר גם תלוי במנהג המקומות, כפי שנידון בהלכות שבת, בין הגרש"ז אויערבאך זצ"ל להגר"מ פיינשטיין זצ"ל אודות כיסוי חמין שנתבשל כל צרכו אך העצמות עדיין אינן רכות. שהגר"מ פיינשטיין זצ"ל סבר שאין בכך בישול כי התבשיל מבושל כל צרכו, והגרש"ז אויערבאך זצ"ל אסר כי העצמות אינן מבושלות כל צרכן. ולאחר העיון התברר שכל אחד מהם התייחס לפי מנהג מקומו, שבירושלים נהגו מחמת העניות לאכול גם את העצמות, ובאמריקה לא נהגו לאכול עצמות.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב