צמח רוזמרין לשימוש בהבדלה

השאלה:

האם אוכל לקטוף במוצאי שבת צמח רוזמרין הגדל (לכאורה) פרא מול פתח ביתי.

1) האם יש בעיה של גזל (לעירייה לא ממש איכפת וסתמא דמילתא הם היחידים שיכולים להיות בעלים)? או בעיה של ספיחין או של ’נעבד’ (יתכן והעירייה שולחת גויים לטפל בגינון - הצמח הזה ספיציפית גדל פרא), ומתי לא יחולו עליו דיני שמיטה?

2) מהי ברכתו: עצי או עשבי בשמים (למנהג הספרדים לא מברכים מיני בהבדלה על דבר שברכתו ברורה).

*שאלה דומה לגבי עלים של עץ לימון שבעליו לא נוגע בו בשמיטה כלל (השטח איננו מגודר) ובשאר שנים איננו מקפיד על לקיחת עלים בודדים (אין בזה חשש גזל)
* שאילה דומה לגבי הרחה בצמחים המובאים בבית הכנסת במוצאי שבת ויתכן והובאו על ידי חשוד על השביעית.

התשובה

הרב היוד הלוי עמיחי |

1. אין מקום המקפיד על צמח רוזמרין, ועל כן אין חשש גזל בצמחי רוזמרין.
2. אין איסור ספיחים ברוזמרין, שהוא רב שנתי.
3. כל הרוזמרין כעת הוא קדוש בקדושת שביעית.
4. ברכת הרוזמרין עצי בשמים.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי