עקירת גפן לצורך הרחבת בניה בשמיטה

השאלה: שלום. ביתנו הוא צמוד קרקע בישוב בשומרון. אנו עומדים להוסיף ולבנות חדר שינה צמוד לבית על אדמת הגינה. צמוד לקיר יש גפן אחת שלא נותנת פרי כבר שלשוש שנים. איך ניתן להזיז אותה למקום אחר בהתחשב בענין עקירת עצים בכלל ונושא שמיטה בפרט? תודה רבה.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ט"ו תמוז תשע"ה 9:40

שלום

בשמיטה נאסרו מלאכות שמיועדים להצמחה אך עקירת עץ אינה אסורה בשמיטה . אלא שבדר"כ את הבור שנוצר אין למלא באדמה שהרי בכך מכשיר את הקרקע לזריעה, אך המקרה שלכם נראה שהמקום מיועד לבניה והעקירה תתבצע במהלך הכנת השטח לבניה נראה שלא תמלאו לשם הכשרת אותו המקום לזריעה מחודשת.

אם רוצים לשמור על הגפן אפשר להניחו בתוך עציץ נקוב (כדי שלא יתבטל חשבון שנות ערלה של העץ) במקום מקורה (שנחשב כבית לעניין הלכות שביעית).

ולעניין איסור עקירת עצי פרי, במקרה שיש צורך בקרקע אין כאן "עקירה להשחתה" והדבר מותר. ועוד שעץ זה הפסיק לתת פירות נראה שלא נחשב כעץ פרי לעניין איסור השחתה. ומ"מ הואיל שיש חוששים לסכנה בעקירת עצי פרי אזי אם אפשר שאת העקירה יעשה גוי ולא יהודי אך אם לא ניתן אפשר אף ע"י יהודי.