עציץ עגבניות שרי בשנת שמיטה

השאלה:

לפני שלושה חודשים קניתי עציץ ממשתלה. העציץ הוא של עגבניות שרי. כשקניתי אותו היו בו כבר 5 עגבניות קטנות שעוד לא הבשילו. אני לא יודע מתי שתלו אותו בעציץ. בכל אופן, שמתי אותו במדרגות ליד דלת הבית, מתחת לגגון שיש בסמוך לדלת. המדרגות כ-40 ס"מ מעל הקרקע.
האם יש איזו שהיא בעיה במה שעשיתי והאם הפירות מותרים?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

כנראה שהשתיל נעשה בשביעית, ועל כן לדעת הרמב"ם בשמינית הדבר מותר, ואילו לראב"ד הדבר אסור (רמב"ם שמיטה ויובל פ"ד הטו). אולם גם לשיטת הרמב"ם יש שמתירים רק מחנוכה ואילך, ועל כן נראה שאין לאכול את העגבניות הללו אלא מחנוכה. אולם מאידך אם המשתלה הייתה בבית אפשר להקל מעט, ועל כן נראה לי שלכתחילה לא לאכול מהעגבניות אלא מחנוכה.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי