ספיחין בצמחי תבלין שנקטפו בשביעית

השאלה: שלום וברכה רציתי לברר את ענין ספיחין. האם ספיחין כולל רק צמח ירקות שנבט בשמיטה, או גם צמח קיים שהוציא פרות בשביעית. יש לי בגינה שיחי עגבניות חצילים ותות, האם ירקות שיוציאו בשביעית אסורים משום ספיחים? האם יש הבדל בין חד שנתיים לרב שנתיים, והיכן אני יכול למצוא רשימה של מה נקרא רב שנתי? כמו כן יש לי צמחי תבלין רבים, האם המשמעות היא שאני לא יכול לקטוף ולהשתמש בהם בשביעית? תודה על תשובתכם משה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ב אלול תשפ"א 13:04

ב"ה

שלום וברכה

בתשובה לשאלתכם, לדעת הרמב"ם כל השיחים שמנית חל עליהם איסור ספיחין אף אם הפירות גדלו בששית ובודאי שאם השיחים גדלו בשישית והפירות בשביעית. כי לדעת הרמב"ם איסור ספיחין תואם את זמן קדושת שביעית.

אולם לדעת הר"ש צמחים שהתחילו לגדול בשישית אין בהם איסור ספיחין, ויש שלמדו בדבריו שגם שיחי עגבניות ומלפפונים שהפירות יצמחו בשביעית, לא יהיה בהם איסור ספיחין אם השיח התחיל לגדול בששית.

למעשה הגישה הרווחת בפוסקים היא להקל כדעת הר"ש וכך יש אוצרות בית דין של ירקות.

לגבי שאלתך האם אתה לא יכול להשתמש בצמחי תבלין. יש הסוברים שאף שמקילים כיום כדעת הר"ש באוצרות בית דין, יתכן שראוי להחמיר בגינה הביתית.

לגבי השאלה האם יש איסור ספיחין בעצים או בשיחים רב שנתיים, התשובה שבכל הצמחים הנ"ל אין איסור ספיחין, שנחשבים הלכתית כעצים.

לגבי השאלה היכן יש רשימה, ישנן לוחות שביעית מפורטים נדפסים בספר קטיף שביעית מהדורת תשפ"א בהוצאת מכון התורה והארץ.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב