ספיחין בחרדל

השאלה:

שאלה בעניין ספיחין של צמחים הגדלים במקום הפקר (וגם טרשים, בור וכדומה). החורף הגיע ואיתו הרבה צמחים שמלקטים אותם ממקומות הפקר. שמעתי דעות שונות לגבי ירקות הגדלים במקומות אלה לגבי דין ספיחין. יש אומרים שמקום הגידול קובע, וכל מה שגדל במקום שאינו שדה, אין עליו דין ספיחין. מאידך, שמעתי שסוג הירק קובע, וכל דבר אשר בדרך כלל נזרע בשדה יש לו דין ספיחין, גם לצמחים הגדלים במקום הפקר. ספציפית, אשמח לדעת מה דין של חרדל שגדל במקום הפקר. תודה!

התשובה

הרב דוד אייגנר | ט"ו טבת תשפ"ב 14:23

ב"ה

שלום וברכה

איסור ספיחין כולל הלכה למעשה את שני הנתונים, כדי שצמח יאסר הוא צריך לגדול במקום בו רגילים לזרעו, וכן מדובר בצמח שיש רגילות לזרעו. לכן בנוגע לשאלתך, החרדל (חרדל לבן/ חרדל השדה) זהו צמח שאין רגילות לזרעו  כיום בארץ ולכן אין בו איסור ספיחין, גם אם הוא גדל בגינה הפרטית.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר