נתינת פירות שביעית לעמי ארצות (חשוד על השביעית)

השאלה: שלום, אני מסייע לחקלאים שומרי מצוות מגדלי תמרים אוצר בי"ד בהפצת התמרים בשכונתי ובמקום עבודתי. מכיון שהשנה התמרים קדושים בקדושת שביעית (אוצר בי"ד ללא היתר ), הפצתי את מודעת המכירה אצל שומרי מצוות בלבד. כעת שהגיעו התמרים, חבריי שאינם שומרי מצוות שאלו למה אפשרות ההזמנה לא הגיעה אליהם, ונעלבו כהסברתי להם שהפירות קדושים ואסור להפסיד אותם. שאלתי היא אם אני צודק שלא מוסרים פירות שביעית לעם הארץ, או שאפשר לומר שבתמרים בלאו הכי לא שכיח שיפסידו אותם או שימוש שלא כדרכו, ולכן האם ניתן למסור תמרים אלו לעמי הארצות (חילונים)? מלבד הסיוע לחקלאים שיכול להיות גדול יותר אם הכמויות יגדלו, יש כאן לפי הבנתי חשש לחילול השם, בגלל הפירוד והבדלנות. תודה ושנה טובה!

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ד אלול תשע"ה 13:05

שלום

נאמר בגמ' (סוכה דף לט עמוד א) "אין מוסרין דמי פירות שביעית לעם הארץ. דתניא: אין מוסרין דמי פירות שביעית לעם הארץ יותר ממזון שלש סעודות". ונפסק ברמב"ם(הלכות שמיטה ויובל פרק ח הלכה י) "כשם שאסור לעשות סחורה בפירות שביעית או לשמרן כך אסור ליקח מעם הארץ, לפי שאין מוסרין דמי שביעית לעם הארץ, ואפילו כל שהוא, שמא לא יאכל אותן בקדושת שביעית".

האיסור בחשוד על השביעית היא נתינת מעות שמתקדשים בקדושת שביעית ואין החשוד מקפיד עליהם. אך אין איסור או מניעה לתת לחשוד פירות עצמם ע"מ שיאכל מהם. לכן נראה שמותר לחלק גם לאותם לכולם