נותר לי הרבה בקבוקים של יין אוצר ביתדין האם מותר למכור אותם לאחרים?

השאלה: שלום, קיבלתי 2 ארגזי מיץ ענבים קדושת שביעית, ויש לי הרבה יותר מדי... האם יש איזושהי אפשרות הלכתית למכור את המיץ לחברים או בני משפחה? או לפחות באופן של החלפה, כגון להביא להורים ארגז ולקחת דברים אחרים בשווי דומה? תודה רבה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | א' אייר תשע"ו 10:17

שלום

יש להבחין בין סחורה ולמכירה בפירות שביעית. סחורה אסורה שכל עניינה קנית פירות ע"מ למכור ולהרוויח את הפרש המחירים. אך מכירה כגון מי שנותר לו פירות שביעית יכול למוכרם לאחר אך המעות שיקבל יש בהם קדושת שביעית שיש לקנות בהם דברי מאכל ולאוכלם בקדושת שביעית.

וכן נפסק ברמב"ם (הלכות שמיטה ויובל פרק ו הלכה ב, ג)

לא יהיה לוקח ירקות שדה ומוכר, ולא יצבע מקליפי שביעית בשכר, מפני שזה עושה סחורה בפירות שביעית, לקח ירקות לאכול והותיר מותר למכור המותר והדמים שביעית, וכן אם לקט ירקות לעצמו ולקח מהן בנו או בן בתו ומכר ה"ז מותר והדמים דמי שביעית.

כשמוכרין פירות שביעית אין מוכרין אותן לא במדה ולא במשקל ולא במנין, כדי שלא יהיה כסוחר פירות בשביעית, אלא מוכר המעט שמוכר אכסרה להודיע שהוא הפקר ולוקח הדמים לקנות בהן אוכל אחר.