נבטים בבית

השאלה: שלום כבוד הרב יש לי מס' שאלות בנוגע לגידול נבטים בשמיטה וטיפול בעציצים בחצר מקורה. נבטי חמניה האם ניתן להמשיך בשמיטה לגדל נבטי חמניה בבית? הנבטים מגודלים באדניות נקובות בעומק 3 ס"מ המונחות על כלי פלסטיק לא נקוב לאגירת המים. ממלאים באדמת עציצים, מפזרים זרעי חמניה, משקים עד לקצירה והאדמה נזרקת. א. האם ניתן לזרוע לגדל (לפי הפעולות דלעיל) בתוך הבית על משטח פלסטיק או על מדף תלוי? ב. הבית הינו בית קרקע, האם ניתן לטלטל את האדניות (כשהן על כלי הפלסטיק הלא נקוב) מעל הרצפה? ג. האם יש להקפיד שנוף הנבטים (כשהם גדולים) לא יסכך על הרצפה? ד. האם יש לנהוג קדושת שביעית בנבטים? ה. בשנה רגילה אנו מפרישים תו"מ בלי ברכה, מה לעשות בשמיטה? (אם גם, אז מעשר שני או עני?) ו. את האדניות אני ממלא אדמת עציצים (ומחליק) מחוץ לבית תחת סככה, האם יש חשש של "עבודת אדמה" ועל מה עלי להקפיד בעשותי זאת? ז. האם ניתן לקנות אדמת עציצים במהלך שנת שמיטה (התערובות מיוצרות בארץ)? ח. באילו זרעי החמניה ניתן להשתמש (היתר מכירה, יבול חו"ל)? עציצים בדק עם סככה יש לנו דק עץ מעל גבי רצפת בטון עם סככה א. האם דק מעץ (עם רווחים בין הקרשים) הבנוי על משטח בטון שעל גבי האדמה נחשב קרקע עולם? ב. בפניני הלכה שמיטה (עמ' 45) מדובר על "רוב מחיצות", מה הכוונה? 1. רוב ההיקף? 2. רוב הגובה? 3. האם גדר ממוטות עומדים נחשבת? ג. האם ניתן למקם את העציצים בשולי הסככה (אך תחתיה) כדי שיקבלו שמש? מחילה על האורך רב תודות דביר קנטורוביץ'

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ז אלול תשפ"א 0:14

בס"ד

שלום וברכה

א. אפשר להמשיך ולגדל מכיוון שיש גג למעלה ויש רצפה למטה. אמנם דעת הגרש"ז אויערבאך להחמיר ברצפה מחוברת לקרקע שדינה כקרקע, אבל אם תשימו יריעות פלסטיק (ניילון) שיהיו גם כנגד האדנית והענפים היוצאים ממנה אין לחוש.

ב. אפשר לטלטל את הכלים אפילו בלא הכלי שלמטה. ג. ראוי לכתחילה. ד. אין קדושת שביעית בנבטים. ה. אין צורך להפריש.

ו. מילוי העציצים איננה מלאכה אסורה עד שעת השתילה. ז. אפשר לקנות אדמת גינה, כיוון שהוצאת האדמה לא נאסרה בשביעית רק השתילה בה, ואין כאן מסייע מכיוון שאין הכרה ברורה שנעשה באיסור. ח. יבול חו"ל.

שאלות אודות ה"דק".

א. דעת הגר"שז אויערבאך זצ"ל היא כנראה להחמיר, אבל לדינא אפשר להקל ובייחוד שיש מלבד הרצפה גם דק עץ.

ב. אין לי ספר זה.

ג. כן. אבל יש להשתדל שלא תהא יניקה מהצד לעציץ. לכן כדאי להניח את העציץ כ 25 ס"מ מקצה הגג.

כתיבה וחתימה טובה