מצע מנותק

השאלה:

בס"ד שלום הרב 1) עציץ שנמצא מתחת למשקוף של הבית (לכיוון החוץ) האם חלים עליו דיני שביעית והאם זה משנה אם הוא נקוב או לא? 2) בעציצים שנמצאים בבית הרי יש ספק אם חלים עליהם דיני שביעית (חזון איש מול דעות אחרות) מה הדין שלהם לעניין תרומות ומעשרות וכיוצא בזה? 3) מה נקרא עציץ כבד (שנמצא בתוך בית) לעניין אם חל עליו דיני שביעית או לא? 4) מה הם התנאים למצע מנותק? 5) מה נקרא עציץ נקוב? האם מחברים את כל החורים ביחד?

התשובה

הרב דוד אייגנר | י"א חשון תשפ"א 19:19

ב"ה

שלום וברכה

סליחה על העיכוב בכתיבת התשובה.

1. אם העציץ הוא מעל משטח מנתק, ויש מעליו גג- תקרה, הוא נחשב כמצוי בו, אם הוא אינו תחת גג, או שהוא על אדמה הוא אינו נחשב כמצוי בבית.

2. להלכה נפסק שמספק מפרישים תרומות ומעשרות גן בגדל בבית, יש להדגיש שהספק הוא בהבנת הירושלמי הערלה א, ב, ולא בהכרח החזון איש מול דעות אחרות.

3. עציץ שאינו כבד הוא עציץ שנפחו הוא עד 60 ליטר, עד גודל כזה אדם אחד יכול לטלטל אותו, מעבר לכך יש הסוברים שהעציץ בטל לקרקע.

4. מצע מנותק

המבנה
א. מדובר במבנה קבוע שאינו נייד, מרפסת בית, פרגולה וכדומה.
ב. כשמדובר בחממה, המבנה צריך להיות עשוי מחומר חזק שאינו נקרע בקלות, כגון יריעות
פוליאתילן (ניילון), ניתן להשתמש ברשת רק אם היא עשויה לפחות מחמישים אחוז חומר
(לא די ברשת חמישים מש, אלא חמשים אחוז חומר) ניתן להשתמש בכמה רשתות לשם
כך, בתנאי שהן מהודקות אחת לשניה.
במקרה של פרגולה, אחוז החורים שבסבכה לא יעלה על חמישים אחוז. ניתן להשתמש לשם
קירוי הפרגולה גם במחצלות קנים וכדומה.
שמשיה או סוכך נפתח אינם נחשבים כגג קבוע לצורך הגדרת בית בשמיטה (אלא אם כן
מדובר בסוכך קבוע- שאזי הדבר ניתן).
ג. גובה המבנה צריך להיות לפחות 80ס"מ- מהקרקעית עד הגג, ויש להשתדל שיהיו לפחות
80ס"מ מעל גובה הכלי.
ד. מן הראוי שתהיינה גם דפנות בגובה 80ס"מ מהקרקע.
ה. מרפסת שחציה מקורה וחציה אינה מקורה, ניתן לשתול צמחים
רק בחלק המקורה.
.2המשטח
א. יש להניח את הכלים על משטח מנתק, יש לוודא שהמשטח עשוי מחומר חזק שאינו חדיר
למים.
ב. המשטח מועיל לנתק את הצמח מן האדמה גם אם הוא קבוע בקרקע.
ג. אפשר להשתמש בחומרים כגון החומרים האלה: יריעות פוליאתילן חזקות, יריעות פלריג
מצופה שאטומות למים, לוחות פח מגולוון.
ד. אין להשתמש בחומרים קלים, כגון: לוחות עץ, פוליאתילן מוקצף ('קלקר'), קרטון, בלוקים או
אריגי ניילון, כגון פלריג רגיל וכדומה.

משטחי אספלט ובטון, אינם מועילים לנתק את הגדל מעליהם ויש להניח מעליהם את האמור
לעיל, משתי סיבות: א. פעמים רבות משטחים אלו נסדקים ויש יניקה בין העציץ והקרקע, ב.
יש הסוברים שמכיוון שמשטחים אלו מחוברים לקרקע, הם בטלים אליה.
ו. המשטח יהיה רחב כדי שנוף הצמחים לא יבלוט החוצה גם בשיא הגידול.
ז. המשטח צריך להיות נקי, כדי שלא תיווצר עליו אפילו שכבת עפר דקה שראויה לזריעה.
ח. בגידול בבית מגורים, במקרה ומדובר בקומה 1ומעלה, אין צורך במשטח מנתק ואפשר
להניח את הכלים ישירות על הרצפה.
.3הכלי
א. אין להניח עפר/ מצע גידול על גבי המשטח המנתק, אלא חובה להשתמש רק בכלי גידול.
ב. נפח הכלי בו מגדלים צריך להיות עד 70 -60ליטר בלבד, כשהוא מצוי ביחידה נפרדת (לא
ניתן לקחת שרוול ניילון ולהפריד אותו באמצע, כיוון שהכל נחשב כיחידה אחת). בשעת
הדחק אפשר להקל להשתמש גם בכלי שנפחו אינו עולה על 40סאה, כ- 330ליטר, ויש
לבחון כל מקרה לגופו. גודל נקב הכלי יהיה עד 1ס"מ, וצירוף כל שטחי הנקבים לא יעלה על
2סמ"ר.
ג. אפשר למלא את הכלים בכל סוגי המצעים, כגון: עפר, טוף וכדומה.
במידה ועומדים בתנאים אלו ניתן לזרוע בעציץ זה ולעשות בו את כל הפעולות הנצרכות.

שיעור סה"כ החורים צריך להיות עד 1 ס"מ, חוששים לצירוף נקבים.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר