מניעת פרי

השאלה:

שלום רב. בתלמוד תורה שלנו נטעו לפני הרבה שנים שני עצי פרי (שסק ותות)אשר יוצרים הרבה מאוד לכלוך בתקופת נשירת הפירות, וע"י כך זבובים וסביבה בלתי נעימה, ממש בפתח הכיתות, דבר המפריע מאוד ללימוד התורה ולכבודה. שאלתי: האם ניתן לבצע פעולה כל שהיא עמ"נ לצמצם או להפסיק את המצב? תודה רבה.

התשובה

הרב דוד אייגנר | ה' תמוז תשע"ה 15:44

ב"ה

שלום וברכה

יש לחלק את התשובה לשני חלקים:

1. שנים רגילות. 2. שנת השמיטה.

בשנים רגילות, ניתן בשלב הפריחה לרסס מעכבי צמיחה שונים, שמעכבים את החנטה של הפירות או גדילתם, ישנם ריסוסים שונים שניתן ליישמם על העץ, הצלחת הטיפול תלויה בגדלו של העץ ובפוריותו, באופן מעשי אני מציע שתתייעצו עם אגרונום המכיר את האזור שבו אתם גרים.

בשמיטה הדבר מורכב יותר זאת משום שבאופן עקרוני טיפולים כאלו גורמים לעיתים להגדלת חלק מהפירות הנשארים, אולם מכיוון שבשלב זה של השנה עברנו כבר את הפריחה, ובשסק אף לא נותרו פירות על העץ, הדבר לא רלוונטי לשמיטה זו, ויש לבחון לקראת השמיטה הבאה מהם הפתרונות הקיימים למניעת פרי על העצים.

יש לזכור שפירות שקיימים כעת על העץ, קדושים בקדושת שביעית ואין לגרום להם להפסד בידיים, אך אם הם נופלים מאליהם אין חובה עקרונית לדאוג לפינוים.

בברכת התורה והארץ

דוד