מועד אחרון לנטיעות השונות בערב השמיטה

השאלה: בס"ד כבוד הרב ברכה ושלום. שאלתי נוגעת להתייעצות בענייני שמיטה: האם יש זמן לפני ראש השנה תש"פא - שנת השמיטה - שממנו והלאה אסור לשתול עצים וצמחים? האם יש הבדל בזה בין עץ ששותלים אותו לכתחילה, לבין עץ פרי שעקרו אותו יחד עם אדמה אתו? ובגדול האם יש דברים שאסורים בשל השמיטה עוד לפני ראש השנה? לתשובתך אודה מש"ש

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ג' אב תשפ"א 10:36

ב"ה ג' מנחם-אב ה'תשפ"א

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלתך מצ"ב מועדי השתילה לפני השמיטה לפי החלוקה ההלכתית, בין עצי פרי לעצי נוי ולשיחים ופרחים חד-שנתיים וכן התייחסות לזריעת ירקות לפני השמיטה.

מועד אחרון לנטיעות השונות בערב השמיטה

לכל אחד מסוגי הצמחים ישנו מועד אחרון לשתילה בגינה – לפיכך כשרוצים לשתול עצים או צמחים חד-שנתיים בגינה – צריך לבדוק מהו התאריך האחרון לזריעתם שתילתם או נטיעתם בכדי להיערך בהתאם:

עצי-פרי - קיץ ה'תשפ"א

  • המועד אחרון לשתילת עצי פרי חשופי שורש הוא עד ט"ו באב לפני השקיעה. אמנם בשתילה עם גוש אדמה ניתן לדחות עד כ"ט באב – אך בכדי למנוע תקלות של הרגע האחרון, מומלץ להקדים ולשתול את עצי הפרי עד יום ט"ו באב ה'תשפ"אלפני השקיעה.
  • הנחיה זאת היא מעשית מאוד, כי בדרך כלל רוב הנטיעות הינם נטיעות בגוש אדמה המגיעים עם העץ מהמשתלה, אך במידה והגוש התפורר במהלך הנטיעה, ובמצב כזה ניתן יהיה לשתול אותו רק עד ט"ו באב, בכדי שיהיו ארבע-עשרה יום לקליטת העץ באדמה ואחריהם שלושים יום נוספים בכדי שניתן להחשיב שהעץ נשתל לפני השמיטה.
  • באם לא יספיקו לשתול עד ט"ו באב – ניתן לטעת עד כ"ט אב אבל רק עצי פרי שהשתיל היה בתוך גוש אדמה במשתלה עוד לפני ט"ו באב. חשוב להדגיש שאם הגוש יתפורר אחר ט"ו באב ה'תשפ"א אסור לטעת את העץ.
  • כאשר אין אפשרות לבצע את שתילת הגינה עד התאריכים הנ"ל, קיים פתרון מעשי, והוא לקחת שתילים שהוכנו כבר לפני ט”ו באב ה'תשפ"א , להעמיד אותם על הקרקע עד כ"ט באב כשבתחתיתם חור בגודל שמעל 2 ס"מ, באופן כזה הם נחשבים כמחוברים לקרקע מבחינה הלכתית – ואז ניתן לשתול אותם עד כ"ט אלול ה'תשפ"א – ערב ר"ה ה'תשפ"ב  הבעל"ט.

מועד אחרון לנטיעת עצי-סרק ושיחי פרחים רב-שנתיים קיץ ה' ה'תשפ"א

  • לכתחילה אין לבצע שתילה או זריעה כשהקליטה שלהם באדמה תהיה בשמיטה. חז"ל קבעו כי זמן הקליטה של העצים השונים הוא כשבועיים. משום כך, לכן יש לשתול את כל עצי הסרק ושיחים של פרחים רב שנתיים עד ט"ו באלול על מנת שקליטתם תתבצע בשישית.
  • אמנם עצי-סרק ושיחים רב-שנתיים הנתונים בגוש-אדמה ניתן לשתול עד ערב ראש-השנה במידה והגוש לא יתפורר. אך לא מומלץ להמתין עד הרגע האחרון, כי אם הגוש יתפורר לא ניתן יהיה לשתול אותו במועד זה.

מועד אחרון לשתילת וזריעת פרחים ושיחים חד-שנתיים קיץ ה' ה'תשפ"א

  • זמן הקליטה של צמחים חד שנתיים אותו קבעו חז"ל הוא שלושה ימים, לכן יש לזרוע עד כ"ו באלול פרחים חד שנתיים על מנת שהם ייקלטו לפני ראש השנה

  • המועד לפריסת מרבדי דשא לפני השמיטה
  • את המרבדים צריך להניח מספר שבועות לפני השמיטה, על מנת שהדשא ייקלט כראוי ויהיה ניתן לכיסוח לפחות פעם אחת לפני השמיטה.

המועד האחרון לזריעת ירקות לפני השביעית

  • בירקות קיים איסור נוסף שלא קיים באילנות והוא איסור ספיחין – משמעותו איסור אכילה של ירקות חד-שנתיים שתחילת הנביטה שלהם היא בשנת השמיטה אסורים באכילה. לפיכך כשזורעים ירקות בשישית – יש להקפיד שלכל הפחות הם יינבטו בשישית עד ר"ה.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב