מה מותר לעשות בגינה בשנת שמיטה?

השאלה:

שלום רב,
אני עתיד לעבור לדירה עם גינה לאחר ראש השנה, ובשל שנת השמיטה אשאל מספר שאלות:
1. לצורך השמת דשא סינתטי האם מותר להשתמש במכבש (מכשיר ליישור האדמה)?
2. האם מותר לשים חצץ דק על האדמה וליישרו (גם לצורך הדשא הסינתטי)?
3. האם מותר לסדר את הגינה עם מחיצות - כלומר לשים אדניות עץ (כמובן שללא שתילים)?
4. האם מותר למלא את האדניות בחצץ מסוג טוף?
5. האם מותר לשים עמודי תאורה/פנסים לגינה כולל תשתית חשמל באדמה ו/או מחוץ לה?
6. האם מותר לבנות בריכת נוי/מזרקה בגינה?
7. האם מותר להכין תשתית להשקייה (טפטפות וממטרות) כמובן ללא קשר לשתילים?
8. האם מותר להכין בורות מכוסים לצורך נטיעות בצאת שנת השמיטה?
9. האם ישנו איסור כלשהו להנאות את הגינה באבני חצץ בעלי גוונים שונים (כמו כן יש צורך לישר ולפזר בצורה אחידה)?
10. האם ישנה דרך או היתר הלכתי לקיים נטיעות של עצים או שתילים על ידי גוי או משהו דומה?

בתודה מראש על מענה לשאלותיו.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום וברכת ד'

מזל טוב למעבר לדירה החדשה יהי רצון שהיישוב יהיה טוב ומועיל.

1. אפשר.
2. כן.
3. כן. אדנית ריקה.
4. לא.
5. כן, מבלי ליישר ישור שמכין לגינה.
6. כן.
7. כן, אבל שהשטח יוכיח שלא הולכים לשתול שם כעת.
8. לא.
9. מותר.
10. אין לשתול בשביעית בין על ידי יהודי או גוי.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי