לוח קדושת שביעית בפירות האילן

השאלה: שלום וברכה! בעניין זמני קדושת שביעית בפירות לפי שיטת הרמב"ם. ראיתי בלוח שהוציא הרב ש"ז רווח לפי דעת הרמב"ם ,שכתב זמנים שאינם מתיישבים לפי ענ"ד עם המציאות. הגדרת עונת המעשרות בפירות היא משיעשו אוכל וזה מתחילת בישולם, כפי שמבואר בהלכות מעשר פ"ב וכפי שגם פסק הרב רווח בספרו שביתת השדה. לפי זה נראה שבפרות הדר שנמצאים כעת על העצים יש קדושת שביעית לשיטה זו, שכן תחילת תהליך ההבשלה שלהם הוא בוודאי לאחר ר"ה. וכן נלע"ד גם הדין ברימונים. אולם בלוח הנ"ל מצויין שקדושת שביעית תחול בהדרים רק מחדש אב , וברימונים מתמוז ,ז"א שאז יחול זמן עונת המעשרות שלהם לפי הרמב"ם. וזה תמוה שכן בזמן הזה הפרות האלה עדיין אינם אכילים כלל. אבקש לקבל חוות דעתכם בשאלה זו הנצרכת למעשה לנוהגים בשיטת הרמב"ם. והאם קיים הבדל משמעותי בזמן הבשלת הפירות בין גידול חקלאי לגידול ביתי? בתודה ובכבוד רב, יהונתן סיאני.

התשובה

הרב יואל פרידמן | ט' טבת תשפ"ב 15:08

לגבי הלוח של הרב ש"ז רווח הדבר הכי טוב הוא לפנות אליו ישירות ולשאול אותו. ולגופו של עניין לדעת הרמב"ם הקובע בפירות האילן הוא עונת המעשרות אך יש גם מחלוקת מהי עונת המעשרות. אכן יש מי שאומר וכך מסתבר שעונת המעשרות היא תחילת הבשלה וזה הזמן שגם הזרע של הפרי ראוי להיזרע ולהצמיח (כדברי הירושלמי), אך יש אומרים שעונת המעשרות היא שליש גודל. כמו כן צריך לקחת בחשבון שיש זנים רבים של תפוזים וכן זנים רבים של רימונים ושונים הם במועד הבשלתם. בתפוזים יש מהם שמתחילים לקטוף אותם לפני ראש השנה וברימונים יש מהם שקוטפים אותם כבר בחודש אב.

בלוח של מכון התורה והארץ קבענו את זמן קדושת שביעית לפי החנטה וכדעת רוב הראשונים (אף שהלכה זו לא הוכרעה ואכמ"ל), ולכן כתבנו שמועד קדושת שביעית בתפוזים מתחיל מאמצע אוגוסט של השביעית וברימונים מאמצע יולי של השביעית. קישורית ללוחות של המכון מצ"ב.

בברכה,

יואל פרידמן