כלי 800 ליטר הדרופוניקס

השאלה: שלום, התקשיתי להבין את ההבדל בין התשובות. ייתכן שיש הבדל בין שני המקרים שלגביהם נשאלו השאלות, אבל קשה להבין מהו ההבדל המדויק (מדוע בתשובה אחת נכתב 330 ליטר, ובאחרת - 2000 ליטר) ולהסיק ממנו מסקנות לגבי מקרים אחרים. למשל: האם מותרת בשביעית שתילת צמחים (גידול הידרופוני) בתוך בריכת מים שנפחה כ-800 ליטר הנמצאת בתוך חממה מקורה ומתחתיה יריעה אטומה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ט אלול תשפ"א 0:15

בס"ד

שלום וברכה

כשיש 330 ליטר זה גודל 40 סאה. לפי דעת האג"ט כל מקום שיש 40 סאה אפילו אם העציץ הוא אינו נקוב, בכו"א דינו כנקוב, מכיוון שגודל הכלי הוא כשל מקוה שהיא מחוברת לקרקע.

לעניין הדרופוני בכלי שגדלו 800 ליטר, באנו למחלוקת זו. ואמנם יש רבים שהקלו ואמרו שאפילו אם נפח הכלי יותר  מ 40 סאה אין דינו כנקוב, ובייחוד בגדולי מים שאין הגודל קובע. אבל בודאי שראוי לעשות כלים קטנים מ 40 סאה ואם עשה לכו"ע לא צריך לעקור וכדו'.

כתיבה וחתימה טובה