כלאי הכרם בשביעית

השאלה:

בהמשך לשאלתי לגבי <a href="http://www.yeshiva.org.il/ask/?id=33930"> שיבולת שועל שגדל סביב הגפנים בגינה:</a>
1. הרי השדה הוא הפקר ולכן אף אחד לא חייב לעקור כלאיים.
2. מכייון שהשדה הוא הפקר הכלאיים לא מקדשים את הענבים (שעוד לא באו לעולם).
3. מה הסיבה שמותר (וכמו שהבנתי מהתשובה אפילו חייבים) לעקור את הכלאיים? הרי אם אין סיבה הלכתית לעקור - העקירה אינה אלא לשם דילול עשבים שוטים?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

1. דעת ספר הלכות א"י לטור, שבהפקר אין יוצאים על הכלאים. אמנם עיין בחידושי הרב קוק על הלכות כלאים, חוקות הארץ (פ"ב הל' טו) שהאריך בבאור שאלה זו האם בית דין מצווה לעקור בשדה הפקר או לא. ואפשר לומר שבשביעית יש חובת עקירה, כיוון ששייך לכלל ישראל.

2. העקירה היא אם גדלה תבואה בכרם הרי שהדבר הוא כלאים.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי