כיסוי עצי פרי ברשת למניעת נזק מן הפירות

השאלה:

שלום וברכה כיסוי עץ פרי ברשת האם מותר בשנת שמיטה לכסות עץ פרי ברשת בכדי שציפורים לא יזיקו לפירות לפני שהם בשלים? אם מותר, האם יש שלב שבו צריך להוריד את הרשת, כדי לאפשר לציפורים לאכול מהפירות?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ד אייר תשע"ה 14:20

שלום

נחלקו הפוסקים אם מלאכות לשימור הפירות (אוקמי אילנא) מותרים בשמיטה. לדעת הרב קוק (שבת הארץ פ"א ה"ה  אות טז) הואיל והפירות הפקר ואין לבעלים שייכות לפירות אין היתר לעשות מלאכות לשימור הפירות . לדעת החזו"א (שביעית סי כא ס"ק יד) כל המלאכות דרבנן למניעת פחת גדול של היבול מותרים.  ודעת הגר"ש ישראלי (בצאת השנה) מותר לעשות מלאכות דרבנן לשימור פירות שכבר קיימים למנוע מהם נזק. הלכה למעשה אנו נוקטים כדעת הגר"ש ישראלי ולכן מותר לפרוס רשת על פירות קיימים ע"מ שלא ינזקו. פירוט והרחבה ניתן למצוא באתר המכון שמיטה לבעלי גינות וכן שמיטה לחקלאי הגנה על העץ והיבול.

הפירות מיועדים לאכילת אדם אין נותנים אותם לבהמה

פסק הרמב"ם (הלכות שמיטה ויובל פרק ה הלכה ה) "פירות המיוחדין למאכל אדם אין מאכילין אותן לבהמה לחיה ולעופות".לכן אין צורך להוריד את הרשת כדי לאפשר לציפורים לאכול