יש לי בבית גרעין אבוקדו ששרוי במים, הגרעין נבט והוציא גבעול ועלים. האם מותר לי לשים אותו באגרטל עם אדמה (בתוך הבית)?

השאלה:

בהלכות שמיטה 1-יש לי בבית גרעין אבוקדו ששרוי במים, הגרעין נבט והוציא גבעול ועלים. האם מותר לי לשים אותו באגרטל עם אדמה (בתוך הבית)? יש לציין שאני גר בקומת קרקע. 2-שמעתי שבקומת קרקע אפילו בתוך הבית יש איסור להזיז אגרטל של עציצים עם אדמה. זה נכון? נ.ב.אני נוהג כמנהג אשכנז תודה רבה תזכו למצוות

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ד תשרי תשפ"ב 10:46

שלום

1. ההיתר  לגדל בעציץ לא נקוב בתוך בית מסתמך על יסוד של ספק איסור דרבנן שאנו פוסקים להקל בשעת הצורך (כגון חקלאים שזו פרנסתם) אך אין להסתמך על כך בגידול בתוך הבית באופן פרטי .

לכן אין לשתול את האבוקדו בתוךאגרטל עם אדמה אפילו לא העציץ לא נקוב שנמצא בבית.

2. בית קומות – בדירות הנמצאות בקומת הקרקע המחוברת לאדמה (קומה 0 ללא עמודים), יש המחמירים להתייחס לעציץ נקוב המונח על רצפת הבית כאל מחובר לקרקע, אך אם יש תחתיו משטח מנתק כגון צלחת, לכל הדעות הוא נחשב כמנותק מהקרקע.[1] מקומה ראשונה ומעלה, עציץ נקוב המונח על הרצפה נחשב כמנותק.

[1] הגרש"ז אויערבך (מעדנ"א תרומות פ"א הכ"ג ד"ה גם; מנחת שלמה סי' מא אות ב; שמירת שבת כהלכתה פרק כו הע' ב; "הליכות שדה" 48 עמ' 25) נוטה להחמיר בשאלה זו בעציצים המונחים בקומה ראשונה, אך כתב להקל בקומה שנייה ("מפרי הארץ" שביעית עמ' 8). לדעת הגר"מ אליהו יש להחמיר אף בקומות העליונות. ועי' מש"כ הגרי"ש אלישיב ("הליכות שדה" 48 עמ' 25). ועי' "התורה והארץ" (ח"א עמ' 234).

לדעה  מחמירה זו (שעציץ נקוב המונח בקומת קרקע נחשב עציץ נקוב)עדין יש לדון באם העברתו לצורך מסויים נחשב עקירה וההנחה נחשבת זריעה או שתילה (כדעת החזו"א) או שאין בהעברה נטיעה וזריעה מחודשת (כדעת הגר"ש אוריבך) וכל שיש צורך שלא קשור בתועלת העציץ כגון לצורך שטיפת הבית יהיה הדבר מותר.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי