זרעים במוצאי שביעית

השאלה: בנושא : זרעים שנוצרו בשנת שמיטה . האם יש חובה לברר ולהקפיד , האם ידוע לכם על חקלאים שמבררים מתי נוצרו הזרעים וכד' האם זו עבירה לזרוע מבלי לברר? האם זו עבירה לזרוע זרעים שיש להם קדושת שביעית?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ג תשרי תשע"ו 16:44

בס"ד

להלן הנחיות  המפורסמות באתר המכון

קניית זרעים ושתילים

יד. לאחר השמיטה אין לקנות שתילי עצים ממשתלה שהכינה אותם בדרכים אסורות,  דהיינו שתילים שלא גדלו במצע מנותק בתוך מבנה או ללא הסתמכות על היתר המכירה. והוא הדין לשתילי ירקות שהוכנו באופן האסור.  מי שקנה בטעות שתילים וזרעים כאלה יפעל לפי ההנחיות האלה:

שתילים

1. שתילי ירקות שהוכנו באיסור והחלק שאוכלים כבר קיים - כגון שתילי חסה - אסורים משום ספיחין, ואין לשותלם.

2. שתילי ירקות שהחלק שאוכלים עדיין אינו קיים - כגון שתילי עגבניות - אין איסור להשתמש בהם ומותר לשותלם.

3. שתילי עצים שהוכנו באיסור חייבים לעקרם, ואין לנטוע אותם.

זרעים

4. זרעים שאינם ראויים לאכילה - אין בהם איסור ספיחין, ולכן מותר לזורעם.

5. זרעים שראויים לאכילה - יש בהם קדושת שביעית ואיסור ספיחין, ואין לזורעם.

6. אם הזרעים חוטאו בחיטוי שגורם שלא יהיו ראויים לאכילה - מותר לזורעם בדיעבד, אך לכתחילה אסור לזורעם.

טו. גם חקלאי שאינו סומך על היתר המכירה יכול לקנות שתילים לאחר השמיטה ממי שהכין אותם במשתלה שהסתמכה על ההיתר.