זריקת קליפות על האדמה

השאלה: מותר לזרוק קליפות לגינה בשביעית שאין כוונה להשביח את הקרקע ומה היה הדין שהוא זורק לצורך הגינה כמות קטנה שמחזיקים ביד?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ב חשון תשפ"ב 16:36

בס"ד

שלום וברכה

לשאלת אינו מתכוון בשביעית (מלאכה שאינה צריכה לגופה) נחלקו האחרונים, יש אומרים שרק בשבת הקלו מכיוון שצריך מלאכת מחשבת אבל בשביעית אין דין מלאכת מחשבת ולכן הדבר אסור, ויש מתירים כגון המזרד ענפים משדה חברו. אולם נראה שאפילו המתירים היינו מדין תורה אבל מדרבנן יתכן שהדבר אסור. אבל כל זה נכון כשזו מלאכה והוא לא מתכוון, אבל זריקת קליפות אין בה דישון קרקע, מכיוון שלעשיית קומפוסט צריך להרקיב (קומפזיציה) ולהכניס לתוך הקרקע, וזו לא צורת הדישון כלל, ולפעמים זה מזיק לקרקע שהוא מוציא מהקרקע את החנקן. על כן אם אינו מתכוון לכך יש להתיר זריקת קליפות אם אוכל וזורק. אין הבדל אם זה כמות גדולה או קטנה, בכל עניין זה לא המלאכה של שדה וכרם האסורה בשביעית, ולכן אפשר להקל.