הפסד פירות

השאלה: מחילה, לא כתבתי את השאלה ברור.לא התכוונתי שעושים גיזום כרגיל אלא שראיתי בהנחיות של מכון התורה והארץ לחקלאים שאם יהיה ירידה בכמות התוצרת או בגודל הפירות מהגודל/ כמות שבית הדין יקבע יהיה מותר לגזום את האילן( עם כל השינויים שהרב הזכיר) כדי שהאילן יוציא פירות יותר גדולים או יותר פירות(אם אני זוכר נכון היה כתוב שם שירידה של שישית מכמות או גודל הפרי מתירה את הפעולה). אז התכוונתי לשאול על זה, שנכון שהגיזום נעשה בצורה שונה אבל בסוף מטרתו לפיטומי פירט. ולהבנתי גם מי שהכשיר לאומי פירט זה רק לדאוג שמה שעל העץ לא ימות? אם מותר גם לפעול כדי שהפריט יגדל יותר ממה שהוא היה גדל באופן טבעי, אז מה נשאר משביתת הקרקע? יהיה אפשר להתיר כל מלאכה, בשינוי, ולעבד את השדה ככל שנה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ט תמוז תשפ"א 1:44

בס"ד

שלום וברכה

לא כתוב שהתירו, אלא יש שלש דעות מה התירו חז"ל באוקמי. א. אילנא ב. פירא, כאשר אוקמי פירא יש שהסבירו שישאר על העץ ויש שאמרו שיהיה פרי רגיל ובלא פרי רגיל אין זה עץ פרי ומוגדר כמת, ולכן ביותר מפחת של ששית מהיבול הוא מוגדר מת. לכל שיטה יש אחרונים שהסבירו אותה. כל אחד יכול ללמוד ולקבל איזה שיטה שירצה ובלבד שלא יפסול שיטות אחרות.