העברת עץ בשמיטה

השאלה: שלום, אדם עומד לעבור דירה בקיץ הזה, ויש לו שתי שאלות לגבי העברת עצים. 1) בגינה יש עציץ ובו עץ זית. שורשי העץ יצאו מהעציץ וחדרו לאדמה. האם יש אפשרות להעבירו בשמיטה ? 2) יש בגינה עץ. האם יש אפשרות לעוקרו עם האדמה שסביבו כדי להעבירו בשמיטה ? תודה רבה.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ט"ו סיון תשע"ה 9:54

שלום

עקירת עץ בשמיטה מותרת בשמיטה (אלא עקירת שלוש עצים ברצף אסורה משום שנראה שמכשיר את השטח לזריעת מין אחר) אלא בעיה היא בהנחתם או נטיעתם במקום אחר , שיש בזה איסור מלאכת נטיעה בשמיטה.

לכן יש הניח את העץ שנעקר בתוך בעציץ לא נקוב (או חבית עם נקב שמתחתיו יש מגש משהו המנתקו מן הקרקע . כמו כן יש להניח במקום מקורה ע"מ שיחשב שמניחו בתוך בית ולא בשטח פתוח שנחשב לשדה.

לגבי עץ הזית הואיל ואם מניחו על משטח מנתק נצטרך למנות לו שנות ערלה מחדש. לכן כדי שלא להפסיד את חשבון שנות ערלה, אנו מקילים ונוקטים שאפשר להניחו בתוך עציץ נקוב ע"ג אדמה אך שמקום ההנחה יהיה מקורה , ע"מ שיחשב שמניחו בתוך בית ולא בשטח פתוח שנחשב לשדה. (ומסתמכים גם על שיטות נוספות שאין איסור נטיעה בהעברת גוש אדמה ואין כאן המקום להאריך).