הנאה מהשקיית בשמיטה

השאלה:

אני מתגורר במעונות האוניברסיטה בחיפה, השטח גדור ומתגוררים בו כ-1000 דיירים, ישנם פה ושם אדניות נוי וריבועי אדמה פזורים (צבורי), באחד מהם צומחת נענע, זו לא שנה ראשונה. במהלך החודש וחצי האחרונים, השקיתי אותה פעמיים שלוש מתוך מחשבה שמותר לקיים אך לא לגדל. אך לאחרונה נתברר לי שספק הוא אם מותר לקיים מה שהוא מלכתחילה הפקר ולא גידולים שלך בהם עלול להיות הפסד גדול.

א. מהו באמת הדין האם מותר להשקות הפקר (שהוא הפקר מלכתחילה)?
ב. במידה ולא, היות וכבר השקיתי האם עדיין אוכל להנות מאותה הנענע השנה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

שאלתך היא שאלה שנחלקו בה גדולים, והשאלה היא במהות ההפקר בשנת השמיטה, האם לא שייך לאף אחד או שייך לכל עם ישראל. ונראה שלעיקר הדין הרי שההפקר הוא לכלל ישראל, וממילא גם לך יש אפשרות שיהא לך את הירק, וממילא אתה יכול להשקות את הצמח, כדי שיחיה ולא ימות. אמנם דעת הרב קוק זצ"ל היא שלא לעשות פעולות לטובת הפירות של השנה, בכל אופן על פי הוראות הגאון הרב ישראלי זצ"ל השקייה הותרה. ועל כן נראה שאתה יכול להמשיך ולהשקות את הנענע וכשיגיע זמנה תוכל לאכלה, ובלבד שתשמור בה קדושת שביעית.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי