היתר מכירה ללא השגחה

השאלה:

האם מותר לקנות בחנות פירות וירקות כשהמוכר מעיד שמדובר בפירות וירקות מהיתר מכירה, על אף שאין לו תעודת כשרות המעידה על כך, במילים אחרות, האם אומרים בכך "כל דפריש", הואיל ולמעלה מ-95 אחוז מהשטחים החקלאיים בארץ עשו "היתר מכירה"?

אשמח אם הרב יסביר לי את הנקודות ההלכתיות במקרה הזה. (האם יש כאן קבוע? האם זה נחשב "פריש"?)

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

לכתחילה אין לנהוג בדרך של כל דפריש (אינני יודע האם יש רוב כזה של קרקעות מכורות), אבל בודאי שאין לקנות במקום שאין תעודת כשרות, שהרי יש הרבה ספקות (שמיטה, ערלה ועוד) ועל כן יש לקנות רק בחנות שיש בה תעודת כשרות. כל דין של כל דפריש יכול להיות כאשר הדבר אינו ידוע מהיכן נקנה, אבל לכתחילה אין לקנות בחנות כזאת שהזכרת.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי