הזזת עציץ לא נקוב בשמיטה

השאלה:

עציץ נקוב מונח על צלחת פלסטיק ובו עץ שהנוף שלו בולט מעבר לצלחת הפלסטיק, והעציץ והצלחת נמצאים בחוץ תחת כיפת השמים על רצפה המרוצפת באריחי קרמיקה. האם מותר להזיזם ממקום למקום באותה הרצפה במשך שנת השמיטה.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ל' אב תשפ"א 9:13

שלום

עציץ זה נחשב שגדל במקום מנותק מן הקרקע (אכן יש מחמירים שבקומת קרקע שריצוף בטל לקרקע ונחשב חלק מן הקרקע ואם כן בנידון זה הנוף יונק מן הקרקע).

הזזת עציץ לא נחשבת עקירה ונטיעה לעניין הלכות שמיטה , אלא יש לדון מצד דיני אברויי אילנא שאין לעשות פעולות להיטיב עם באילן.

לכן הזזת עציץ לא נקוב ממקום למקום ושגם במקום ההנחה יהי מצבו עציץ לא נקוב אפילו שהנוף נוטה החוצה . כלומר לא השתנה מעמדו ההלכתי של העציץ. אם אין בהזזה זו תועלת לעציץ (יותר אור יותר אורור) ) וכל מטרת העברה היא לא לצורך העציץ (המקום נצרך, לצורך שטיפה) הדבר מותר

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי