דיני שמיטה

השאלה: א. האם צמח בר שמונח בתוך עציץ פלאסטיק או חרסינה נקובים, על גבי השיש במטבח, צריך בנוסף להניחו על תחתית מתכת וכדומה, או שחציצת השיש מספיקה. ב. שיבולי בר שגדלים בחצר של גן, האם ישנה אפשרות לקטוף אותם לצורך שימוש מלאכה לילדי הגן, באופן שזה מקלקל אותן (מורחים עליהם דבק). ג. האם מותר להכין ריבה מפירות של קדושת שביעית, ואם כן מה צריך להיזהר בהכנה. אשמח אם יהיה כתוב טעם ומקור, יעזור לי מאוד, אם זה לא טירחה לרב. יישר כח גדול.

התשובה

הרב דוד אייגנר | י"ב תמוז תשפ"ב 17:43

ב"ה

שלום וברכה

אם הוא מונח על גבי השיש במטבח אין צורך בחציצה נוספת, ארונות המטבח מהווים חציצה בפני עצמה.

ב. צמחי בר שלא מיועדים כלל לשימוש אין בהם קדושת שביעית, ולכן מותר לעשות בהם את הנ"ל.

ג. הכלל הוא שכל פרי/ ירק שזוהי דרכו, ניתן לעשות ממנו ריבה וכדומה, יש לנהוג בכל הריבה קדושת שביעית, גם אם הפרי הקדוש הוא רק חלק קטן ממנה.

למקורות והרחבות ראה כאן: https://www.toraland.org.il/shmita

תחת הלשונית "הלכה למעשה".

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר