דין פירות שביעית מגינה של אינו שומר תורה ומצוות

השאלה:

שלום, יש לנו עצי פרי שניטעו בתקופה זו של השנה (תמוז ) ב- תשע״ב, מתי הם יהיה נטע רבעי? מתי הם יהיה פירות רגילים כשאר הפירות? בעיינן אחר- אמא שלי מקבלת לפעמים פירות מאנשים חלוניים שיש להם עצי פרי בגינה, האם עכשיו בשמיטה מותר לאכול מפירות אלו אע״פ שעבדו בהם השנה, ולא הפיקרו אותם? ואם תמצי לומר שמותר, האם שייך להחמיר שלא לאוכלם? תודה רבה!

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ח תמוז תשע"ה 9:52

שלום

1. עץ פרי שניטע בשנת תשע"ב הרי חשבון שנות ערלה הוא  שנת תשע"ב, תשע"ג, תשע"ד, וכל הפירות שחנטו לאחר טו בשבט תשע"ה הרי הם פירות שנה רביעית "פירות נטע רבעי". ולכן ע"מ שיהיה מותר לאכול מפירות אלו יש לחללם תחילה . אך אם העצים נטעו בגינה הובאו בגוש יכול להיות שכאשר נטעו בגינה היו כבר בני שנה (בעציץ נקוב) ואם כן פירות השנה הם כבר שנה חמישית ואינם "פירות נטע רבעי" אלא פירות חולין שיש בהם רק קדושת שביעית ולכן מחמת ספק זה יש לחלל את הפירות בלא ברכה.

2. אנו פוסקים הלכה למעשה בדין "שמור ונעבד" שהפירות מותרים  באכילה, לכן מותר לאכול פירות אלו ויש בהם קדושת שביעית .