גפן לנסוי בעלים

השאלה: שלום כבוד הרב, שאול נשאלתי לגבי זמירה של גפנים השתא, אצלנו במכון שמיר למחקר, לצרכי מחקר. הגפנים, חלקן נטועות באדמה וחלקן בעציצים. הגפנים משמשות למטרות מחקר פיתופתולוגי, הענבים מורדים כבר בתחילת גדילתם מאחר ואין צורך בהם אלא בעלווה. העלים מודבקים במיני מחלות פטרייטיות לצורך בחינת טיפולים חדשניים. הזמירה נועדה לאפשר התעוררות תקינה של הגפן לצורך לבלובה ויציאת העלים. אותה זמירה היא בעלת פוטנציאל לאברויי מחד, ומאידך הפוטנציאל לא ממומש ואינו רצוי במובן של יבול פרי. זהו שורש השאלה. לתשובתכם אודה, ירון

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ח' אדר ב תשפ"ב 13:16

בס"ד

שלום וברכה

מכיוון שהגפן נטעה לצורך ניסוי על העלים, א"כ איננה גפן מאכל אדם ולא מאכל בהמה אלא ניסוי בלבד, ומכיוון שעץ שנטע לא לצורך אכילה אין בו גדר אכילה, לכן הדבר מותר וכפי שמופיע בשו"ת מהרי"ט סי' פג עיין שם באריכות. בכו"א כדאי שאת הזמירה יעשה גוי.

שבת שלום