בציר ואכילת ענבים מכרם "היתר מכירה"

השאלה: בטיול עם הנכדים בכרם ענבים. בעל הכרם ענה שיש לו התר מכירה. אישר לגזום אשכול. האים מותר לאכול? תודה רבה על תשומת לבכם

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ט"ו אלול תשע"ה 9:04

בס"ד

שלום

פירות שגדלו בקרקע שנמכרה בהיתר מכירה מותרים באכילה ואין בהם קדושת שביעית.

ואם הבציר היה ע"י  גוי היה גם פטור מתרומות ומעשרות . אך הואיל והבצעיר נעשה ע"י יהודי (אתם בצרתם) יש להפריש מן האשכולות תרומות ומעשרות ולומר את כל הנוסח (אם צריך מעשר עני... ואם צריך מעשר שני...ולחלל את המעשר שני על מטבח )ללא ברכה (מאחר שיש דעות בדבר אם יש בכלל חיוב תרומות ומעשרות בשנת השמיטה או לא לכן מחמת הספק מפרישים בלא ברכה) .