בציר בכרם ענבים הקדושת בקדושת שביעית

השאלה: ברשותנו כרם ענבי יין קטן (כ 100 שתילים). איך צריך לבצור ולהכין יין? האם עלינו לפרסם לשכנים לבוא ולבצור (לא לכולם יש כלים ודרך להכין יין). האם ניתן לאכול מהענבים?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ט"ו אלול תשע"ה 8:56

בס"ד

שלום

מותר לבצור כמות ענבים כמות כזה שמספיק להכין ממנה יין לשנה שלמה למשפחה אחת (רמב"ם הלכות שמיטה ויובל פרק חהלכה ה  פסק "היוצר מוכר חמש כדי שמן וחמשה עשר כדי יין" דהינו משום שזו הכמות נחשבת לכמות מועטת הגידולים שנשמרים לשנה שלמהשמותר לבצור) ומותר לאכול ולשתות מענבים אילו ויש לשמור עליהם בקדושת שביעית.

שאר הענבים אינם של בעל הכרם ואין לו לבצור אותם אפילו למען אחרים.

ראוי להודיע שציבור שהפירות הפק וכל אחד יכול לבא וליטול כמות משפחתית.

כמו כן אפשר לבקש מבית דין שימנה את בעל הכרם שליח לבצירת הענבים ואז תוכלו לבצור את כל הכרם ולחלק את הענבים או היין לציבור ולקבל תמורת רק את דמי ערך הטרחה ועליונות שהיו בבצירה ובהכנת היין (אפשר ליצור קשר עפ בית הדין של אוצר  ארץ או בית דין שימנה רב הישוב יחד עימו)