בד מסיבי כותנה

השאלה: ב"ה שלום רב הרב עמיחי שאלה בנושא שמיטה מהו הדין בנוגע לבדי טקסטיל או חולצות שיוצרו מצמח צמר גפן (הנקרא בימנו כותנה) שגדלה בשנת השמיטה בארץ ישראל בברכה ותודה אברהם

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ז חשון תשפ"ב 8:21

בס"ד

שלום וברכה

בגד הנעשה מסיבי כותנה אין נוהגים בה דיני שביעית. השמן יש מקום לחוש בו שהוא מאכל אדם וכן הקליפות של הגרעין שמא הם מאכל בהמה, אבל הסיבים אינם מאכל כלל, ולמרות שגזרו גם על מיני כביסה וצביעה שם זה דין מיוחד שרבו חכמים שהנאתו ובעורו שווים, אבל בעצים אין קדושת שביעית, אפשר לעשות נייר מגזע האילן ואפשר לעשות בגד מסיבי הכותנה. אמנם היה מקום לחוש שמכיוון שבזרע יש קדושת שביעית (שמן כותנה) א"כ גם בסיבים תהיה קדושת שביעית, אבל ברור שכל דבר הוא בפני עצמו, ואין כאן עיקר וטפל שאין זה כגרעין וקליפה, אלא לכל חלק יש ייעוד בפני עצמו, ואין כאן דיני ביטול כלל, ולכן אין קדושת שביעית בסיבי כותנה.

כל הדיון על שמן כותנה הוא בגרעיני כותנה  שנה הבאה ולא של הנלקטים בסתיו תשפ"ב.