אכילת פרי האדמה מופקר שגדל בשביעית

השאלה:

בטיילי השבוע באזור כפר רופין שבעמק בית שאן הגעתי למיקשת אבטיחים. שאלתי איש כפר רופין שפגשתי, אודות המיקשה, והוא אמר שהקטיף בוצע כבר ונשארו רק אבטיחים קטנים שלא ראויים לשיווק ואני יכול לקטוף כמה שאני רוצה (הפקר). מכיון שלא ידעתי את הדינים המשכתי בטיול ללא קטיף.
איני יודע אם הגידול נעשה בהיתר מכירה או לא.
1. האם מותר לקטוף אבטיחים מהמקשה ולאוכלם?
2. האם יש הבדל אם נעשה היתר מכירה או לא?
3. אם מותר, האם יש מיגבלה בכמות שאני רשאי לקטוף (כמובן לא למטרות מסחריות)?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

צריך לברר תחילה האם נעשה היתר מכירה או לא, אם לא נעשה היתר מכירה הרי שאבטיחים אלו אסורים באכילה, אולם אם נעשה היתר מכירה הרי שאין כאן איסור ספיחים.
1. אם מנהל המקשאה אומר שזה הפקר יכולים לקחת את האבטיחים.
2. כבר כתבתי לעיל.
3. כשנעשה היתר מכירה אין הגבלת כמות, שהרי דינם של האבטיחים כשל ירקות נכרים שאין בהם הגבלת כמות.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי