איסוף זרעים של ברוקולי בשביעית לצורך זריעה בשמינית

השאלה: שלום! איסוף זרעים של צמח שהוא בסוף חייו- כרגע בגינה למשל יש לי ברוקולי וקייל שלא נגעתי בהם ולכן הגיע שלב איסוף הזרעים- האם מותר לאסוף את הזרעים לצורך שתילה שנה הבאה? אם כן- האם יש בהם קדושת שביעית? ואם יש בהם קדושת שביעית- איזה השלכה מעשית יש לכך? האם הקדושה הזו נמשכת על הצמח שיישתל בשנה הבאה? תודה!

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ט אייר תשפ"ב 12:41

ב"ה

שלום וברכה

גרעינים או הזרעים הקדושים בקדושת שביעית מותרים רק בשימושים הדומים לאכילה, אך הם אסורים בזריעה, כפי שפסק הרמב"ם (הל' שמיטה ויובל פ"ה ה"א):

"פירות שביעית ניתנו לאכילה ולשתייה ולסיכה ולהדלקת הנר ולצביעה...".

דין זה קיים גם לאחר הביעור כיוון שקדושת שביעית קיימת גם לאחר הביעור.

אולם גרעינים של הברוקולי צומחים בפרחים של הצמח אם משאירים אותו זמן רב בשדה ללא קטיף. משום כך לגרעינים אלו אין קדושת שביעית ומותר לאסוף אותם.

כמו כן מותר לזרוע אותם בשמינית ואין בכך הפסד פירות שביעית.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב