אדמת נוכרי בארץ ישראל

השאלה:

לכבוד הרב, השלום והברכה!

כידוע, יבול חקלאי שגדל בארץ ישראל באדמתו של נוכרי וטופל על ידו פטור ממצוות התלויות בארץ. שאלתי היא: הרי קיימת מצוות "לא תחנם" לפיה אין לתת לנוכרי חנייה בקרקע, ואפילו בשכירות. וכיצד ניתן לטעון שהארץ בעצם גזולה בידם, ואין בכך ממשות של קניין? ובעיקר: כיצד ניתן למכור את האדמה לנכרי למשך כל שנת השמיטה, על פי היתרו של הרב קוק?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

הקניין שלהם הוא לגבי העצים והפירות שגדלים בקרקע של נכרים, אמנם הם גזלו מאתנו את הארץ אבל מכיוון שהגזלה הייתה בכיבוש של מלחמה יש להם בעלות פרטית על הקרקע והעצים, להפקיע ממצוות התלוית בארץ. אין הם מפקיעים את קדושת הארץ למעלת ארץ ישראל. גם המכירה בשביעית היא רק לעניין מצוות התלויות בארץ ולא מכירה של מהות הקרקע שהיא קדושת ארץ ישראל שלא בטלה. הבחנה זו בין קדושת ארץ ישראל למעלת הארץ (יישוב, שכינה, קדושה) לבין קדושת ארץ ישראל למצוות מופיעה באריכות בכפתור ופרח (פ"י).

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי