כרם ברשות היישוב האם חלים עליו דיני תר"מ וכרם רבעי

השאלה: נטענו כרם קטן ליד הבית לפני שלוש שנים. הכרם ניטע על שטח ציבורי באחריות היישוב לאחר שועד היישוב אישר מראש את הנטיעה. הטיפול בכרם ובשטחו כולל כל ההוצאות נעשו באופן פרטי על חשבוני. הפרי ניתן גם הוא לשימוש פרטי אם כי השטח אינו מגודר ולא נמחה במי שיבוא וייטול מהפרות. היבול השנה הוא כרם רבעי. האם חייב בדיני כרם רבעי ובשנים הבאות בתרומות ומעשרות כדין כרם רגיל הניטע בשטח פרטי?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ח' אב תשפ"ג 8:56

שלום

לגבי חיוב תרו"מ: הכרם או שלך  או של הישוב (שותפים) ולא הפקר., חלים עליו כל דיני ותרומות ומעשרות.

 לגבי כרם רבעי : אפילו מפירות הפקר יש חיוב כרם רבעי כפי  שנפסק בהלכות שביעית (רמב"ם הלכות מעשר שני ונטע רבעי פרק ט הלכה ז)
מי שהיה לו נטע רבעי בשנת השמטה שיד הכל שוה צריך לציינו בקוזזות אדמה כדי שיכירו בו, ולא יאכלו ממנו עד שיפדו,

לכן יש לפדות את פירות כרם רבעי קודם אכילתם.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי