חילול רבעי והפרשה מראש באוכמניות

השאלה: שלום רב רכשתי שתילי אוכמניות מקיבוץ אל רום שגדלות במרפסת קומה שניה בעציצים. אחד השתילים משנת תשפא הוא נטע רבעי והשאלה כיצד ניתן לאכול את הפירות ( יש לי מנוי באוצר הארץ),כיצד פודים, האם צריך לפדות אם לא מכניסים את הפרי הביתה ואוכלים במרפסת , ומה עושים כשהאוכמניות מבשילות מעט מעט, האם יש לחלל בכל פעם שלוקטים אוכמניות בודדות או שאפשר לחלל על השיח בפעם הראשונה שלוקטים על כל האוכמניות שיצמחו השנה? וכן ברצוני לשאול לגבי שיח אוכמניות שזו שנתו החמישית, האם הפרשת תרומות ומעשרות מתבצעת גם כן על פירות בודדים, כל פעם שלוקטים שלוש אוכמניות צריך להפריש מעט? צריך לברך על ההפרשה? תודה רבה

התשובה

הרב יואל פרידמן | ז' סיוון תשפ"ד 16:22

שלום רב,

א. אוכמניות שגדלות במנותק מן האדמה חייבות ברבעי מדרבנן בין אם רבע נמשך אחר איסור ערלה כדעת רוב הראשונים או נמשך אחר מעשר שני כדעת הרמב"ם.

ב. רבעי אינו כדין תרומות ומעשרות ולכן חיובו הוא גם אם אין מכניסים אותו הביתה.

ג. אי אפשר לחלל רבעי כשהפירות מחוברים לעץ לפני הקטיף. הפתרון האפשרי הוא לחלל על הפירות לכשייקטפו, כלומר שחלות החילול תהיה בשעת קטיף הפירות, וכמובן שצריך להסדיר את נוסח החילול בהתאם, ולומר: פירות הרבעי שיש כאן בתוספת רבע מערכן הרי הם מחוללים לכשייקטפו במטבע המיועדת לכך בשבילי'. במקרה זה צריך שיהיו לו מספיק פרוטות פנויות לכל פרי שקוטף. לחלופין אפשר לומר 'הרי הם מחוללים בסיום כל קטיף', ואז די בפרוטה אחת לצורך החילול, אך במקרה זה אין לאכול מן הפירות באמצע הקטיף.

ד. לגבי הפרשת תרומות ומעשרות יש לברך כל פעם שמפריש תרומות ומעשרות. בעיקרון יש ג"כ אפשרות להשתמש בנוסח הפרשה מראש, עי' בס' הלכות הארץ, עמ' 58-57, אך איני ממליץ על דרך זו כי היא מועדת להרבה תקלות.

בברכת התורה והארץ,

יואל פרידמן