גנבות חקלאיות של עניים בזמן הבציר

השאלה: ב"ה למכון התורה והארץ שלום כבוד הרב ספר החינוך מצוה רכא - שלא לכלות פאת הכרם [ויקרא י"ט, י'] משרשי המצוה ודיניה, כתבתי למעלה בסדר זה במצות פאה (רטז), ושם כתוב באי זה מקום נוהג היא וכל שאר מתנות עניים, ושפרטי מצות פאה מבוארים במסכת פאה. ועוד יש לנו לכתוב כאן מה שאמרו זכרונם לברכה [פאה פ"ז מ"ז] בעוללות, שאם היה הכרם כולו עוללות, כולו הוא לעניים, שנאמר [ויקרא י"ט, י'] וכרמך לא תעולל, ודרשו זכרונם לברכה [שם] אפילו כולה עוללות. ואין העניים זוכים ליקח העוללות עד שיתחיל בעל הכרם לבצור כרמו, שנאמר [דברים כ"ד, כ"א] כי תבצור כרמך לא תעולל. כתוב: עד שיתחיל בעל הכרם לבצור כרמו אם העניים מתחילים לקחת עוללות כשאני בוצר עלולים אולי חלקם לגנוב לי תודה ממשה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ה' אדר תשפ"ג 8:33

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב

נקודת המוצא של הדיון ההלכתי, שאנשים נוהגים כראוי, שאם לא כן אז גם מי שלא עני יכול לבצע גנבות חקלאיות עוד לפני שבעל הכרם מתחיל לבצור. ולכן ברור שמדובר בעניים שיודעים את ההלכות ונוהגים על פיהם.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב