תורמוס בכרם

השאלה: שלום. א. האם זריעת זרעי תרמוס בקירבת 2 עצי גפן צעירים יש בה משום כלאי הכרם? ב. ואם זרעתי מה אלי לעשות? הרי אם יחפור לא אמצא את כל הזרעים תודה

התשובה

הרב דוד אייגנר | י"ב חשון תשע"ח 14:42

ב"ה

שלום וברכה

בכרם, מינים שישנה רגילות לזרעם ולקיים אותם בגינה או בשדה יש בהם איסור כלאים, לכן התשובה תלויה בשאלה מה זרעת:

אם המין שאותו זרעת הוא תורמוס שישנה רגילות לזרוע אותו לשם מאכל יש לעקרו.

אם מדובר במין שהוא לצורך נוי יש המחמירים לעקור, אך אין חובה כך לכתחילה.

אם מדובר במין בר שרק אספת את הזרעים ואתה זורע אותם ליד הגפן אין בכך איסור.

בכל אופן, על הצד שאתה צריך לעקור את הצמחים, עיקר הפעולה הנצרכת היא לגלות את דעתך באופן מעשי ולעקור את מה שנבט, לאחר מכן עליך להפוך את האדמה בעזרת מעדר, טוריה וכדומה. פעולות אלו מראות שאינך מעונין בכלאים, לאחר מכן אם יהיו זרעים נוספים שינבטו עליך לעקרם כשתראה אותם.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר