קיום אילן מורכב

השאלה: שלום הרב. יש לי מספר עצי פרי שקרוב לוודאי מורכבים באיסור( נקטרינות ושזיפים) העצים נטועים, האם מותר לי להשקות ולקיים אותם? תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ג ניסן תשפ"ד 16:10

בס"ד

שלום וברכה

כידוע איסור קיום באילנות הוא מחלוקת בהלכה, אמנם השו"ע כתב שאסור לקיים מורכב אבל עיין בפת"ש ס"ק ד שהביא דעות ראשונים שאין איסור קיום בכלאי אילן,  כמו כן יתכן שהדיון על קיום עץ מורכב הוא רק לגבי עץ שהורכב באדמה, אבל בימנו שותלים כבר שתיל מורכב לאחר שהתאחה ויתכן שדינו כלוקח עץ מורכב שיכול לנוטעו בכל מקום. על כן יש מקום להקל, ובייחוד שבעקירת עץ יש איסור עקירת עצים בא"י, על כן יש שהתירו להמשיך ולקיימו בלא קיום מיוחד אלא קיום של השקייה.

קיץ מבורך