צנונית שנזרעה בסמוך לחסה מה דינה?

השאלה:

מספר שאלות בענייני כלאיים בגינה ביתית. אנחנו מגדלים ירקות בחצר בערוגות, הערוגות מוגבהות מעל פני השטח. 1. באחת הערוגות זרענו צנוניות, כנראה שנפלו מספר זרעים מאחר וגילינו מספר צנוניות הגדלות בין 2 ערוגות אחרות (ערוגה של חסה וערוגה של כרוב), כך שבין הצנוניות לירקות הערוגה המרווח קטן (נע בין 10 ס"מ ל 30 ס"מ). האם צריך לעקור את הצנוניות שגדלות קרוב לירקות האחרים? אם כן, מה מותר לעשות עם צנוניות אלו? 2. במרחק של יותר מטר מהערוגה נשתלו שתילי נענע. הנענע מתפשטת בין הערוגות סמוך לירקות. (שולחת שלוחות ) האם הלכתית חייבים לעקור את שלוחות הנענע? אם כן, האם מותר להשתמש בעלים? 3. האם על ערוגה של אפונה חלים כללים שונים לגבי הרחקות בכלאיים מאשר שאר הירקות? תודה.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"א שבט תשע"ז 16:27

שלום

1. אם המרחק בין שני המינים קטן מטפח וחצי(כ15 ס"מ) יש לעקור את הצנון וניתן לשתול אותו במקום אחר (בערוגת הצנוניות)

2. בנענע לא רק העלים מתקרבים אלא היא משתרשת  כל הזמן ומקדמת לכל הכיוונים לכן יש להקפיד שבמרחק בין הנענע לערוגת הירק יהיה שטח נקי בלא גידולים בשיעור טפח וחצי( כ15 ס"מ) . את הנענע שהתקרבה יותר, יש לעקור (רק השלוחות הקרובות) , והם מותרים באכילה.

3.  אפונה היא מיני קטניות וחלקו בזה הפוסקים  אם דינם כתבואה או כירקות. הלכה למעשה יש להרחיק ששה טפחים (48 ס"מ).