עציץ נקוב של מליסה בסמוך לגפן - תכנן להזיז ושכח

השאלה: שלום רב שכן שלי שואל, יש לו גפן, מתחת לגפן הניחו בטעות עציץ נקוב עם שתיל "מליסה", כששם לב לדבר, הוא אמר שיזיז את העציץ משם, אבל מיהר לעבודה ושכח ונזכר רק לאחר כשבועיים. העציץ היה במרחק כ 40 ס"מ מעיקר הגפן, והגפן היה מודלה מעל העציץ. מה דין הגפן, ומה דין המליסה. בתודה דוד שרעבי

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ד תמוז תשפ"ג 17:38

ב"ה

שלום וברכה

'מליסה' הוא אחד מעשבי התיבול, ואכן אסור לגדל אותו בכרם, ואם הוא גדל מתחת הגפן לא משנה מה המרחק בין העציץ לבין הגזע של הגפן.

אך במקרה הנידון בדיעבד נראה באופן פשוט שהגפן והירק לא נאסרו, אך צריך להזיז את העציץ עם המליסה.

ההסבר לכך הוא, שכיוון שבמקרה הנידון בעל הגינה התכוון 'לעקור' את הכלאים, והוא אף אמר שיזיז את העציץ רק לא ביצע זאת מיד. בפשטות הדבר דומה למקרה המובא במשנה ונפסק להלכה שאם אדם עבד בכרם וראה כלאים ואמר "כשאגיע לו אלקטנו" שהירק לא נאסר גם אם הוא "הוסיף מאתיים" כלומר הוסיף צימוח שאמור לגרום לירק ולגפנים להיאסר, כי הוא לא התייאש מלעקור. בנוסף לכך ניתן לצרף דעות נוספות להקל שאין הפירות והירק נאסר. אך כמובן שעליו להזיז את העציץ.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב