עץ וירק

השאלה:

שלום וברכה, א. אשמח לקצת ביאור בדיני כלאים ומקורות ללימוד הסוגיות ב. האם פטל(שיח) חשיב עץ לערלה, האם יש בעיה לשותלו בין שני עצים, כידוע הפטל טבעו להבריך עצמו לכל הגינה. ג. עגבניות ליד עץ-כמה מרחק צריך ביניהם והאם ליד לואיזה(עצי בשמים) צריך מרחק? ד. אורגנו ליד עץ כמה מרחק צריך ביניהם ה. עגבניה, פלפל וממלפפון האם יכולים באותה ערוגה? בתודה. אברהם.

בס"ד

שלום וברכה

א. לעניין הפטל. סיכום הסוגיות והדיונים וכן המחקרים המדעיים האחרונים, במאמר https://asif.co.il/download/kitvey-et/amon%20a%2095/amon%2099/1%20(8)(2).pdf

למעשה היום מקובל לפסוק שהוא ירק. עיי"ש.

ב. אין צורך להרחיק בין עץ וירק, אמנם הש"ך כותב שלכתחילה יש להרחיק ג' טפחים, אבל זה דין לכתחילה בלבד.

ג. לואיזה הוא עץ ריח ואין חיוב מרחק ממנו.

ד. אם יש מרחק לפחות של 12-15ס"מ. לגבי מלפפון יש להדלותו שהעלים לא יהיו שרוכים על הקרקע.

שבוע טוב

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ו תמוז תש"פ 22:05