עץ אפרסק שהורכב על שקד

השאלה: נוסא: עץ אפרסק על קנה של עץ שקדים. שלום כבוד הרב. לפני 5 שנים קניתי עץ אפרסק לגינה שלנו. לפני שנתיים הוא התחיל הגדל מהבסיס שלו, קרוב לשורשים, ענף שנראה שונה מהענפים האחרים. נתתי לו לצמוח כדי לראות מה זה - השנה הענף הזה הביא פרחים ופירות. הפירות הן שקדים. שאר העץ ממשיך להביא אפרסקים. מה לעשות עם העץ? צריך לעקור אותו? או ניתן להשמיד את החלק העליון שמביא אפרסקים ולהשאיר את הבסיס,כשיהיה רק עץ שקדים? תודה. צפורה פינר.

התשובה

הרב יואל פרידמן | כ"ו תמוז תשע"ח 15:57

שלום רב,

נאמר במשנה בכלאיים שאפרסק ושקד אמנם דומים זה לזה אך הם כלאיים זה בזה. לכן ברור שעץ האפרסק מורכב על כנה אסורה. לאור הנ"ל לכתחילה בוודאי יש לעקור את העץ (הלכות הארץ עמ' 179-180). אמנם אם פירות הכנה הם אכילים ומדובר בזן תרבותי של שקד, ואת רוצה להשאיר את השקד מותר לחתוך ולהוריד לגמרי את הרוכב (האפרסק) ולהשאיר רק את השקד. (יתר על כן יש אפילו עדיפות לעשות כן מאשר לעקור לגמרי את העץ).

יואל פרידמן