כלאים בין מלפפונים לקישואים

השאלה: האם מלפפון וקישואים הם כלאיים זה בזה?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ו' אלול תשע"ז 12:39

ב"ה

במשנה נאמר (פ"א מ"ב):

"הקישות והמלפפון אינם כלאים זה בזה, רבי יהודה אומר כלאים", אלא שעל כך נאמרו מספר זיהויים:

"הקישות והמלפפון אינם כלאים זה בזה, רבי יהודה אומר כלאים".

במשנה הובאה מחלוקת אך הרמב"ם בהלכה לא התייחס כלל לשאלה זו. אולם אף אם נאמר שעפ"י פשט המשנה הלכה כת"ק, הרי שנחלקו המפרשים בזיהוי הצמחים המפורשים במשנה.

וניתן לומר שלא מצאנו שאותו פרשן מזהה גם את המלפפון שלנו כמלפפון שמוזכר במשנה, וגם את הקישוא שלנו כקישות שמוזכר במשנה. כך שלמעשה לא ניתן להקל על פי הזיהוי במשנה. ועל פי המראה החיצוני קשה להתיר בשופי. שהרי צריך דמיון או בעלים או בצורת הפרי ובלבד שהטעם לא יהיה רחוק ביותר. כפי שפסק הרמב"ם (הלכות כלאים פ"ז ה"ו) וזה דבר שקשה לאומרו ביחס לקישוא והמלפפון שלנו.

לכן צריך להגדיר אותם כשני צמחים שהם "ספק כלאים" שהוא ספק איסור תורה, ולכן למעשה צריך לזרוע אותם בהרחקה.

 בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב